Het zag er veel belovend uit dit jaar, de visarend keerde terug op een bekend stekkie, dit keer een maand eerder dan vorig jaar. Theo en ik zagen een prachtige augustus, september en oktober maand tegemoet. Helaas voor mij liet hij zich maar 1 keer zien, en voor Theo 2 keer. Maar ik ben wel zeer tevreden over het resultaat die ik heb geboekt met de ene keer. Het blijft toch bijzonder om deze beelden in Nederland te kunnen maken. Hopen dat het volgend jaar een beter visarend jaar gaat worden.

Knives and Tools heeft mij kort geleden gevraagd om de Eden verrekijker (10×42 ) te testen, die zij in de verkoop hebben. Testen is voor mij iets nieuws. Tijdens het fotograferen gebruik ik zelden een verrekijker. Mijn motto is als ik het met mijn 500mm kan zien kan ik het ook fotograferen ;-). Toch heb ik een verrekijker van mijn vriendin in de auto liggen een Stern 8 x 42 van de Vogelbescherming, gekocht in 2010 . Deze kijker gebruik ik meestal als ik lekker met de hond aan het wandelen ben en tijdens mijn vakanties.

Dus toch een vergelijking. Nu kan ik hele technische termen gebruiken maar ik ben iemand van het voelen en zien. Als ik het verschil tussen deze twee kijkers bekijkt is de Eden kijker iets zwaarder, ligt wat lekkerder in de hand. Het beeld van de Eden verrekijker is ,met name bij donker weer scherper en helderder dan de kijker van de Vogelbescherming. Tijdens de laatste keren dat ik ben gaan fotograferen heb ik beide kijkers mee genomen, en ik merk toch een groot verschil in beeld. Ik vind het een erg fijne kijker en heb gemerkt dat het toch wel een voordeel heeft om een verrekijker mee te nemen tijdens het fotograferen. Je kunt het gedrag van vogels beter studeren mochten ze toch te ver zitten om te fotograferen Hier kan deze kijker van Eden goed van pas komen.

Voor een update van een nieuwe verrekijker en je hebt er iets meer geld voor over. Is het zeer de moeite waard.

Enige nadeel en best vervelend, de bescherming van het glaswerk (de voordopjes) die vallen er zo nu en dan af, ik moet nog kijken naar een mogelijkheid om deze beter vast aan de kijker te maken (als iemand tips heeft hoor ik het graag). Dit wil ik de producent van de Eden kijker dan ook graag mee geven om hier aan te werken.

De foto is een steenarend gefotografeerd uit een schuilhut, het mes lag in de sneeuw dat tijdens de dooi die was ingeslagen weer naar boven kwam. De arend wist er wel raad mee.

Soms heb je van die dagen dat het je wel tegen zit, maar ook soms wat geluk. Vrijdag middag en (vandaag) Zondag middag zat ik rustig in een hut en had geluk. Er kwam rustig een vos(je) langs struinen. Hier heb ik enkele beelden die ik heb kunnen maken. De onderste foto heb ik onderweg naar de hut kunnen maken, deze lag lekker te genieten van de zon op het pad. Ik had hem beter door dan hij mij, en kon rustig de camera uit de tas halen en een foto maken. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.

Wat is het heerlijk om een lange tijd te kunnen genieten van de laatste vakantie in Spanje. Alleen wat een pens werk heb je er van om ze wat uit te zoeken. Hier een serie van de Vale Gier. Wat een vogels zijn het toch groot en mooi van lelijkheid. Ik weet nu wel waar het geluid van de Nazgul komt (dit zijn de ringgeesten in de Lord of the ring) serie. hier enkele foto’s de rest kan je onder deze link vinden.

Een van de gieren die ik samen met Erik heb kunnen fotograferen in Spanje. Deze komen wat later dan de Vale Gier en kijkt of er nog wat restjes over zijn. Ik vind persoonlijk een lelijke vogel maar toch iets eigenaardigs moois hebben. Buiten dat hebben ze ook nog wat geleerd, het zijn vogels die een gereedschap gebruiken om eieren te kraken. Een van de gieren was aan het oefenen met een steen voor de hut, hij pakte een steen op en gooide deze op de grond. Helaas was het deze ochtend al vrij vroeg erg warm daardoor is het licht niet optimaal. meer foto’s zijn te vinden in het Spanje album

 

Een van onze doelsoorten was de Kleine Trap en met name de balts van de trap. Wanneer het mannetje van deze vogel aan het baltsen is dan springt hij op een vaste plek rechtstandig omhoog en klapt met de vleugels. Helaas hebben we dit niet kunnen zien. In de regio had er in jaren nog nooit zo hard geregend in 1 week. De Kleine trap is niet gediend van regen, wanneer zijn poten nat worden heeft hij geen zin om te springen. Helaas voor Erik en mij, toch hebben we een paar mooie foto’s kunnen maken van dit mooie beestje. In de album over Spanje kan je meer foto’s vinden.

Buiten het geweld van roofvogels hebben Erik en ik ook paar kleurrijke vogels mogen vastleggen. De bijeneter, deze groep vogels in deze omgeving kwamen net aan vroeger dan normaal. En bij een zonnige middag mochten we ons geluk beproeven. Geweldige kleuren en leuke setting. De Hop daarin tegen was al een stuk verder en had jongen. In de stam bracht zowel moeder als vader Hop de insecten af en aan. Lastig om ze vliegend op de foto te krijgen daarvoor zaten we net verkeer met de hutten (en de 500mm lens was ook nog eens te veel). In dit mapje kan je de andere foto’s vinden.

Tijdens de reis in Spanje kregen we op één plek een verrassing van een Rode Wouw en op een andere plek was het bekend dat deze er zou zijn. Ik heb een paar mooie vliegbeelden kunnen maken. Op 1 foto pakt de Wouw een stukje prooi van een Raaf af terwijl de Vale gier een het toekijken was. Op de foto hieronder kan je mooi zien het verschil tussen een Rode en Zwarte Wouw . In het album van Spanje kan je enkele beelden terug vinden. Een foto hieronder komt de Wouw dreigend naar ons toelopen.

Samen met Erik van Velden ben ik naar Spanje afgereist via Wildpix, hier hebben we twee reizen gecombineerd. De lente reis naar Spanje en de Roofvogel reis. Met als 2 hoofddoelen, 1 de Lammergier en de baltsende Kleine Trap. We hebben veel gezien heel veel gezien zelfs echt geweldig. De kleine trap helaas niet baltsend vanwege de hevige regen en kou. Toch hebben we prachtige beelden kunnen maken van dit diertje, later in één van de volgende blog’s volgen de foto’s. De Bijeneters, Hop, Steltkluut, Vale Gier, Moninksgier, Aasgier, Rode Wouw, Zwarte Wouw, Buizerd, Rode Patrijs, Rotsmus en Raaf een prachtig lijstje natuurlijk  Hier heb je de eerste beelden van de misschien wel meest mooie roofvogel van Europa, de Lammergier. En natuurlijk volgen er hier nog veel meer van.